Wednesday, February 28, 2007

KadInlarda Saç Dökülmesi

KADINLARDA SAÇ DÖKÜLMESİ
Saç dökülmesi kadınlarda nisbeten sık olarak görülür. Kadınlar, erkeklerde görülen dökülme paterninin tersine; saçlarda yaygın incelmeye sahiptirler. Kadınlarda saç dökülmesi gebelik ve menapoz dönemlerinde artış gösterir. Ayrıca kadınlarda erkeklere göre mevsimsel değişiklik, hormonal değişiklik, tıbbi durumlar ve dış faktörlere bağlı saç dökülmesi daha sık görülmektedir.Kadınlarda görülen saç dökülmesi genel olarak üç kategoriye ayrılabilir.
Lokalize Saç Dökülmesi:- Alopesi Areata: Genetik, otoimmun hastalığa bağlı saç dökülmesi. Ani başlangıçlı yuvarlak, para şeklinde saç kayıpları olur. Lokal kortikosteroid enjeksiyonundan fayda görürler.- Lupus ve Licen Planus: İz bırakarak iyileşen saç dökülmesine neden olurlar. Medikal tedaviye rağmen tekrarlayıcı olabilirler.- Saçlı deride meydana gelen travmaya bağlı olan saç dökülmeleri: Bu hastalar saç transplantasyonundan fayda görürler.
Kadın Tipi Saç Dökülmesi:Kadınlarda görülen bu tip saç dökülmesi erkeklerde görülen dökülmeye benzemektedir. İlerleyen erkek tipi dökülme erkekler arasında yaygın bir oluşumdur ve kadınlar arasında nisbeten az görünen fakat oldukça rastlanılan bir durumdur. Erkeklerde başın tepe bölgesi ön saç çizgisinin geri çekilmesiyle birlikte oluşan erkek tipi saç dökülmesi tipik olarak oluşum gösterirken kadınlarda başın tam tepe bölgesinde seyrek saçlar gözlemlenir. Kadınlar ise saç foliküllerinin genetik programlanmasının sonucu olarak saç seyrekliği tecrübesi yaşarlar; bununla birlikte dikkate değer bir saç dökülmesi tipik olarak menapozdan sonra oluşum gösterir. Kadınlar için bir miktar testosteron ve DHT içeren her iki andogeninde bulunması normaldir. Erkeklerdeki gibi saç dökülmesi görülen bazı kadınlara da DHT - duyarlı genetik saç folikülü miras kalmıştır. Bu kadınların DHT - duyarlı saç folikülleri erkek tipi saç dökülmesinin işaretlerini verirler. Genel olarak başın arka ve kenar bölgesinde daha az seyrelme görülürken, tam tepe noktasında yoğun bir seyrelme vardır. Genetik eğilimli saç dökülmesi görülen kadınlar tipik olarak başlarının tepe noktasında yayılmış DHT - duyarlı foliküllere sahiptirler.Bu hastalar saç ekiminden fayda görürler.
Diffüz ( Yaygın ) Saç Kaybı:Bu 3. kategoride kadınlarda tüm saçlı deriyi etkileyen, saçlarda yaygın bir incelme vardır. Kadınlarda en sık görülen saç kaybı tipi budur. Burada saç dökülmesinden ziyade saç çapında azalmaya bağlı seyreklik vardır. Bunlar saç ekimi için uygun aday değildirler. Çünkü ekim için saçların alınacağı alandaki saçlarda etkilenmiştir.Yaygın saç dökülmesi çok çeşitli nedenlere bağlı olabilir. Öncelikle bu nedenler araştırılmalı ve tedavi bu sonuçlara göre planlanmalıdır. LUDWİNG TİPİ SAÇ DÖKÜLMESİ
T I: Tepe bölgesindeki saçlarda, ön saç çizgisinin 1-3 cm gerisinden başlayan gözle görülür seyrelme
TİP II: Tepe bölgesinde ileri derecede seyrelme
T III: Tümüyle saçsız tepe bölgesi
Kadınlarda erkeklere oranla daha yüksek düzeyde östrojen vardır. Bundan dolayı genetik yatkınlık açısından erkeklere oranla saç kaybından daha az etkilenmektedirler. Menopozla birlikte östrojen düzeylerinin azalması ile kadınları saç dökülmesinin daha fazla farkına varırlar. Tellogen effluvium ve traksyonel Alopesi kadınlarda görülen önemli saç dökülmesi nedenlerindendir.

Kadınların % 19’u, 30 yaşın altındaki erkeklerin % 47’sinde androjenik alopesi görülür.
Görülme sıklığı yaş ile artar.
ERKEK VE KADIN SAÇ DÖKÜLMESİ ARASINDAKİ FARKLAR
Kadınlarda saç dökülmesi erkeklerdekinden daha geç başlar. Erkeklerde yaş ilerledikçe saç dökülmesinin görülme sıklığı artar. Kadınlarda böyle bir artış gözlenmez.
Kadınlardaki saç dökülmesi geniş alanları etkiler. Erkeklerde ise çoğunlukla arka ve yanlardaki saçlar korunur, buna karşılık önler ve tepe bölgeleri açılır.
Kadınlarda çoğunlukla ön saç çizgisi korunur. Erkeklerde ise ergenliğin başlamasıyla birlikte ön saç çizgisinin gerilemesi karakteristiktir.
Erkeklerin % 50’si etkilenirken kadınların % 20’si etkilenmektedir
Erkeklerde testesteron düzeyinin yüksek olduğu onlu yaşların sonunda, yirmili yaşların başında oluşurken, kadın modelinde otuzlu yaşların sonunda başlayıp ellili yaşlarda pik yaparlar.
Androgenetik alopesiye yatkın bayanlara testesteron verilmesi ile çok hızlı saç kaybı oluşur.
Testesteronun DHT’a dönüşümünü bloke eden propecia gibi ilaçlar erkeklerde faydalı olurken, kadınlarda ise sadece lâboratuar olarak androjen hormon artışı kanıtlanmış olanlarda ancak faydalı olabilir.

Erkeklik hormonlarının saçı dökülen erkeklerde daha fazla olduğu varsayımı yanlış bir inanıştan ibarettir.

No comments: